اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS که به نام فلوریمتری یا اسپکتروفلوریمتری نیز شناخته می شود، نوعی اسپکتروسکوپی الکترومغناطیسی است که فلورسانس نمونه را بررسی می کند. این تکنیک شامل استفاده از پرتوی نوری (معمولا از محدوده ماوراء بنفش) می باشد که این پرتو نور باعث تهییج الکترون موجود در مولکول های ترکیبات خاص شده و نشر نور از نمونه را سبب می شود که این نور، لزوما نور مریی نیست. این تکنیک یک روش مکمل اسپکتروسکوپی جذب اتمی AAS است.
مولکول های مواد مختلف دارای حالت های مختلفی هستند که به سطوح انرژی مختلف در آن ها مربوط است. اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS با حالت های ارتعاشی و الکترونی مولکول ها مرتبط است. مولکول های نمونه ای که مورد بررسی قرار می گیرد، ابتدا در حالت پایه قرار دارد و بعد از تابش نور این مولکول ها تهییج شده و الکترون به حالتی با انرژی بالاتر منتقل می شود. نمونه ابتدا با جذب فوتون با انرژی مشخص و طول موج خاص، تهییج می شود و از حالت پایه خود به حالت الکترونی تحریک شده منتقل می شود. اگر مولکول ها در این حالت تحریک شده با هم تصادف داشته باشند، مولکول تهییج شده ممکن است انرژی خود را از دست بدهد و به حالت پایه برگردد. در زمان برگشت الکترون تحریک شده به حالت های پایین تر، امکان تولید فوتونی با انرژی برابر با اختلاف سطح حالت تحریک شده و حالت سقوط کرده وجود دارد. به دلیل وجود سطوح ارتعاشی مختلف بین سطح پایه و سطح تحریک شده در مولکول، امکان کمتر بودن انرژی فوتون تولید شده از فوتون جذب شده توسط نمونه زیاد است. در فلورسانس اتمی تفاوت کمی وجود دارد. زیرا در حالت اتمی دیگر سطوح ارتعاشی بیشمار بین دو حالت پایه و تهییج شده، وجود ندارد و این موضوع باعث می شود فوتون تولید شده توسط نمونه تحریک شده دارای طول موجی برابر با فوتون تابیده شده باشد.
دو نوع معمول از اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS یا فلوریمتر وجود دارد.
- اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS فیلتردار که با استفاده از فیلترها، نور تابانده شده و نور فلورسانس شده را جدا می کند.
- اسپکتروفلورومتری که با استفاده از یک سیستم مونوکروماتور گریتینگ این دو پرتو را از هم جدا می کند.
هر دو نوع اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS دارای توالی به شکل زیر هستند:
پرتو نور از منبع نور خارج شده و از یک فیلتر یا یک مونوکروماتور عبور می کند و نمونه را تحریک می کند. مقداری از نور توسط نمونه جذب می شود و تعدادی از مولکول های نمونه، فلورسانس می کند. نور فلورسانس شده در تمام جهات منتشر خواهد شد. قسمتی از این پرتوها از یک فیلتر یا مونوکروماتور ثانویه عبور می کند و به دتکتور می رسد. دتکتور معمولا در زاویه نود درجه با منبع نور قرار دارد تا احتمال رسیدن نور مستقیم یا بازتابش شده از منبع نور به دتکتور کم شود.
بخش های مختلف اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS
- منبع نور اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS
منابع نور گوناگونی ممکن است در فلوریمتر استفاده شود. که از میان آن ها می توان به انواع مختلف لیزر ها، LED، و لامپ هایی مانند قوس زنون، لامپ بخار جیوه و غیره نام برد. لیز نوری با طول موج بسایر باریک کمتر از 0.01nm تولید می کند که این موضوع باعث می شود که نیازی فیلتر یا مونوکروماتور نباشد. تنها ایراد این منبع نور این است که نمی توان گستره وسیعی از طول موج ها را با منبع نور لیزری پوشش داد. منبع نور لامپ بخار جیوه یک منبع نور خطی است به این معنی که نوری در نزدیکی قله طول موج مذکور تولید می کند. بر خلاف این منبع نور، منبع نور قوس زنون دارای یک نور پیوسته با شدت تقریبا ثابت در محدوده 300 تا 800 نانومتر است.
- فیلترها و مونوکروماتور طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS
معمول ترین نوع مونوکروماتور که در فلوریمتر ها استفاده می شود، شامل یک سیستم گریتینگ و یک بخش موازی کننده نور است.
- دتکتور اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS
همانطور که قبلا توضیح داده شد، دتکتور فلوریمتر معمولا در زاویه نود درجه با منبع نور قرار می گیرد. دتکتورها در محصولات اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS می تواند تک کاناله یا چند کاناله باشد. دتکتورهای تک کانله در محصولات طیف سنجی فلور سانس اتمی AFS تنها می تواند در یک زمان یک طول موج خاص را بررسی کند در حالیکه دتکتورهای چند کاناله در محصولات اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS می تواند شدت و نوسانات طول موج های تمام محدوده را دریافت و بررسی کند. انواع دتکتورهای محصولات اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS دارای مزایا و معایب خاص خود هستند.
کاربرد اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS
از محصولات طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS در بیوشیمی، علوم دارویی و تحقیقات شیمیایی برای بررسی و آنالیز ترکیبات آلی استفاده می شود. تکنیک اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS برای انواع دیگری از آنالیز و سنجش ترکیبات موجود در هوا و آب برای اندازه گیری فلزات سنگین مانند جیوه بسیار مفید است و می تواند به عنوان دتکتور در دستگاه HPLC استفاده شود.
از جمله مشکلاتی که ممکن است برای محصولات طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS ایجاد شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مشکلات الکترونیکی برای بوردهای اصلی و پاور طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS، بررسی بوردها، تعویض آن ها و تعمیر اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS از خدمات ارائه شده توسط شرکت پرتوشار می باشد.
- مشکلات اپتیکی شامل تعویض لامپ ها، تنظیم مسیر نور و سیستم اپتیک اسپکترومتر فلورسانس اتمی AFS، بررسی اپتیک اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS، تعویض آن ها و تعمیرات طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS از خدمات ارائه شده توسط شرکت پرتوشار می باشد.
- مشکلات ساختاری در اتمایزر مخصوصا بخش مکنده و مهپاش اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS که در اثر کارکرد نامناسب کاربر ایجاد می شود. بررسی اتمایزر اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS، تعویض آن ها و تعمیر طیف سنج فلورسانس اتمی AFS از خدمات ارائه شده توسط شرکت پرتوشار می باشد.
- تعویض قطعات مهپاش اسپکترومتر فلورسانس اتمی AFS، بررسی مهپاش طیف سنج فلورسانس اتمی AFS، تعویض آن ها و تعمیرات اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS از خدمات ارائه شده توسط شرکت پرتوشار می باشد.
- Alignment سیستم اپتیک و مواردی از این دست، بررسی Alignment اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS، تعویض آن ها و تعمیر اسپکترومتر فلورسانس اتمی AFS از خدمات ارائه شده توسط شرکت پرتوشار می باشد.
شرکت پرتوشار افتخار دارد که در این عرصه خدمات فنی و مهندسی به شرح ذیل ارائه می دهد:
نصب اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS، راه اندازی اسپکترومتر فلورسانس اتمی AFS و آموزش کار با اسپکتروسکوپی جذب اتمی AAS توسط اساتید مجرب و دوره دیده در کشور آلمان
- تعمیر اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS
- کالیبراسیون اسپکترومتر فلورسانس اتمی AFS
- خدمات سرویس و نگهداری محصولات اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS
- تامین تجهیزات و لوازم جانبی محصولات طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS
تعمیر اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS, تعمیرات اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS, تعمیر اسپکترومتر فلورسانس اتمی AFS, تعمیرات اسپکترومتر فلورسانس اتمی AFS, تعمیر اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS, تعمیرات اسپکتروسکوپی فلورسانس اتمی AFS, تعمیر طیف سنج فلورسانس اتمی AFS, تعمیرات طیف سنج فلورسانس اتمی AFS, تعمیر طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS, تعمیرات طیف سنجی فلورسانس اتمی AFS, کالیبراسیون اسپکتروفتومتر فلورسانس اتمی AFS