آون یا فور ( Oven )
از آون یا فور خشک کننده در آزمایشگاه ها به منظور خشک کردن و استریل کردن ظروف شیشه ای و فلزی استفاده میشود. کارخانجات سازنده ، به منظور انجام فعالیتهای مختلف ، انواع گوناگونی از این وسیله را طراحی نمودهاند. در برخی از آن ها ، انتقال گرما به طور خود به خود و طبیعی صورت میگیرد ؛ در حالی که در برخی انواع دیگر از این وسیله ، انتقال گرما با استفاده از پنکه و یا از خاصیت سبک بودن هوای گرم و سنگین بودن هوای سرد، به منظور جابجایی هوای درون آون استفاده میشود. به طور معمول، آونها در محدوده حرارتی بین دمای اتاق تا 350 درجه سانتی گراد کار می کنند. اگرچه انواعی از فورها هستند که تا دمای 600 درجه سانتی گراد را نیز تأمین مینمایند.
اجزای تشکیل دهنده آون
محفظه داخلی: این محفظه ، محل قرار گرفتن وسایل مورد استفاده جهت استریل شدن بوده که اغلب از جنس استیل ضد زنگ و مقاوم در برابر حرارت بالا است. این محفظه همچنین محل قرار گرفتن سنسور دما و ترموکوپل است.
المنتهای گرم کننده: این اجزا جهت تأمین حرارت مورد نیاز آون پیش بینی شدهاند و اغلب در مجاورت جداره خارجی فور و در تماس با آن قرار گرفته اند تا دمای داخل فور را به میزان مورد نیاز افزایش دهند. در داخل هر آون ، بسته به نوع و مدل دستگاه و همچنین بسته به توان الکتریکی آن ، یک یا دو عدد المنت قرار میگیرد. این المنتها اغلب از نوع فنری بوده و درون یک پوشش از جنس سرامیک نسوز قرار میگیرند تا از انتقال جریان الکتریکی به محفظه فور و اتصال نمودن آن جلوگیری شود.
عایقهای حرارتی: این عایقها به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی و سرد شدن سریع محفظه داخلی و همچنین جلوگیری از گرم شدن بیش از حد محفظه خارجی و مدارهای الکتریکی و نیز محیط بیرون تعبیه شده که اغلب از جنس پشم شیشه است.
سیستم کنترل و نمایش دمای داخل محفظه: بسته به نوع آون مورد استفاده، این دو سیستم میتواند کاملا مجزا و یا در یک سیستم یکپارچه تأمین شده باشد. سیستم نمایش دمای داخل محفظه میتواند یک دماسنج عقربهای ، دماسنج جیوهای و یا یک برد الکتریکی به همراه سنسور حرارتی و نمایشگر دیجیتال باشد. سیستم کنترل دما نیز بسته به نوع دستگاه میتواند به صورت ترموکوپلهای فلزی، جیوهای و یا سیستمهای میکروپروسسوری مشتمل بر سنسورهای دقیق باشد؛ در این صورت سیستم نمایش و کنترل دما میتواند در هم ادغام شود.
سیستمهای حفاظتی: بسته به نوع دستگاه سیستمهای حفاظتی الکتریکی و حرارتی جهت حفاظت کاربران و دستگاه و محتویات آن پیشبینی میشود. فیوزهای الکتریکی برای قطع جریان در موارد اضطراری ، سیستم قطع جریان در زمان بالا رفتن بیش از حد دما (به هنگام عمل نکردن سیستم کنترل دما) و … از جمله این سیستمها است.
کاربردهای آون
استریل و خشک کردن وسایل فلزی تمیز شده با کمک حرارت و در دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 2 ساعت صورت میگیرد. با افزایش تدریجی دمای آون ، رطوبت موجود در وسایل شیشهای تبخیر شده و بنابراین موجب از بین رفتن هر گونه فعالیت بیولوژیکی خواهد شد.
آون خلاء ( Vacuum Oven )
آون خلاء ( فور خلاء) یا خشک کن خلاء محفظه ای است که عمل خشک کردن در خلاء در آن صورت می گیرد. اغلب در صنایع داروسازی این وسیله را آون خلاء ( Vacuum Oven ) می نامند. خشک کن های یا آون خلاء از چدن، آلومینیوم، استیل و … به صورت ریخته شده در قالب و یک تکه ساخته می شود تا بتواند فشار بالای خلاء را بدون هیچ گونی تغییر شکلی در بدنه خود تحمل نماید. آون های خلاء اغلب دارای دو طبقه هستند تا سطح رسانش گرمایی افزایش یابد. از آون خلاء به این منظور استفاده می شود که در نبود هوا یا سایر گازها هم اتلاف گرما کاهش می یابد و هم منابع تولید آلودگی در از بین می رود.
آون های خلاء برای مکش هوا و ایجاد خلاء درون محفظه خود از یک پمپ خلاء بهره میبرند که در کنار یا زیر دستگاه قرار داده می شود. در زمان خرید آون خلاء باید به این نکته توجه کرد که شرکت های سازنده معمولا قیمت محفظه بدون پمپ را به شما اعلام می کنند بنابراین باید در زمان خرید حتما از فروشنده بخواهید که قیمت محفظه به همراه پمپ خلاء را به شما بگویند.
نکته دیگر در مورد آون های خلاء که در هنگام خرید باید به آن توجه نمود کارکرد اتوماتیک یا دستی آنها است. همانطور که پیشتر اشاره شد آون های خلاء برای ایجاد محیط خلاء نیازمند یک پمپ خلاء هستند، در مدل های با کارکرد دستی تنظیم فشار درون محفظه و کنترل پمپ خلاء بوسیله کاربر و به صورت دستی صورت می گیرد، در این مدل ها زمانی که کاربر قصد باز کردن در محفظه را دارد باید با استفاده از یک شیر مخصوص محفظه را از حالت خلاء در بیاورد تا در محفظه بتواند باز شود. در مدل های اتوماتیک که دارای یک رابط کاربری لمسی ( Touchable HMI ) است کاربر تنها باید میزان فشار درون محفظه را تعیین نماید و پس از آن تنظیم فشار داخل محفظه و همچنین کنترل پمپ خلاء به صورت خودکار صورت می گیرد، همچنین در این مدل هر زمان که کاربر قصد باز کردن درب محفظه را داشته باشد سیستم به صورت خودکار فشار درون محفظه را تنظیم می کند تا درب محفظه به راحتی باز شود.
آون همرفتی ( Convection Oven )
همرَفت یا Convection یکی از روشهای انتقال گرما است. همرفت نه تنها در داخل یک سیال، بلکه بین دو جسم که یکی از آنها سیال باشد نیز اتفاق میافتد. فرایند رسانش بین یک سطح جامد و یک سیال در حال حرکت، همرفت نامیده میشود. حرکت سیال میتواند طبیعی یا با اعمال نیروی خارجی باشد.
یک آون همرفتی ( Convection Oven ) دارای یک فن با یک المنت گرمایشی است که گرما را فراهم می کند. یک فن کوچک، هوا را در آون همرفتی پخش می کند. یک آون همرفتی ممکن است شامل منابع گرمای تابشی در بالا و پایین آون باشد که انتقال حرارت را افزایش می دهد و از سوی دیگر در بعضی از مدل های آون همرفتی تمام المنت های گرمایی در خارج از محفظه قرار می گیرد. این کار باعث کاهش اثر حرارت تابشی بر روی مواد می شود. با این حال، دیواره آون هرفتی بوسیله گردش هوای گرم، گرم می شود و گرچه دمای حاصل از آن بسیار پایین تر از منبع گرمای تابشی است، اما هنوز هم به اندازه کافی داغ است تا بخشی از انرژی را از طریق تابش از دیوارها منتقل شود.
فروش آون آزمایشگاهی ، فروش آون فن دار ، فروش آون خلا ، فروش آون خلاء ، فروش آون آزمایشگاهی Jeiotech ، فروش آون فن دار Jeiotech، فروش آون خلا Jeiotech، فروش آون خلاء Jeiotech، فروش آون آزمایشگاهی Memmert ، فروش آون فن دار Memmert، فروش آون خلا Memmert، فروش آون خلاء Memmert، فروش آون آزمایشگاهی ETUV ، فروش آون فن دار ETUV، فروش آون خلا ETUV، فروش آون خلاء ETUV، محصولات آون آزمایشگاهی ، محصولات آون فن دار ، محصولات آون خلا ، محصولات آون خلاء ، محصولات آون آزمایشگاهی Jeiotech ، محصولات آون فن دار Jeiotech، محصولات آون خلا Jeiotech، محصولات آون خلاء Jeiotech، محصولات آون آزمایشگاهی Memmert ، محصولات آون فن دار Memmert، محصولات آون خلا Memmert، محصولات آون خلاء Memmert، محصولات آون آزمایشگاهی ETUV ، محصولات آون فن دار ETUV، محصولات آون خلا ETUV ، محصولات آون خلاء ETUV
کاربرد آون آزمایشگاهی و انواع آون آزمایشگاهی Oven |
|